Što je um?

Um je poput mašine koja se sastoji od mnogo zubčanika, ti zubčanici su uvjerenja koja su sastavni dio uma. Postoji glavni zubčanik ili uvjerenje na koje se nadovezuju sva ostala uvjerenja zubčanici, to je pogon za sva druga uvjerenja. U svakom slučaju poznato je da su razni duhovni učitelji kroz povijest ukazivali na to da je um iznad materije te da oblikujemo svoju vanjsku realnost kako mijenjamo uvjerenja uma. Još nešto je bitno kada se uspostavi harmonija i sklad između duše i uma tek tada naša moć dolazi do izražaja. Pravi redoslijed je Duh na mjestu kralja, duša na mjestu kraljice, um zauzima mjesto sluge i tijelo je alat za izražavanje i sticanje iskustava. Tek tad unija je prisutna jer redoslijed i uloge su onakve kakve trebaju biti. Zbog toga prvo moramo slušati dušu i povezati se sa njom kako bi preko duše uspostavili trajnu i otvorenu vezu sa Duhom koji je kralj, a um će tad sam zauzeti svoje prirodno mjesto sluge i nećemo imati više problema sa neobuzdanim umom koji je glumio ulogu kralja i svojom pobunom vršio pritisak na dušu.

Mi smo bića koja se se sastoje od svjetla i tame sve dok svjetlo i tama nisu ujedinjeni u nama mi živimo u iluziji. Vagajući više na jednu ili drugu stranu balans nije prisutan. Možemo voditi čitav život eksterne bitke sa našom tamnom stranom ili takozvanom sjenovtom stranom tako pružamo samo otpor. Kad povedemo unutarnje bitke i predamo se u potpunosti onda ćemo naučiti lekcije koje moramo da naučimo od naše mračne strane, naše sjene će stati u našu korist.

Završiti ću sa ovom mišlju- Naša bitke nisu protiv krvi i mesa nego protiv sopstvenih unutarnjih sjenki koje zasjenjavaju svjetlost Duha.

2 thoughts on “Što je um?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s